Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının yuvalama sezonunun başlamasıyla birlikte Hatay'ın Samandağ sahiline gece saatlerinde giriş yasaklandı.

Mayıs-eylül ayları arasındaki dönemde, saat 20.00 ile 08.00 arası kumsala girenlere 557 bin 212 TL'yi bulan para cezası uygulanacak.
Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tükenme riski altındaki türler listesinde yer alan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası (chelonia mydas) türleri, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz kıyılarını üreme alanı olarak kullanıyor. Her yıl nisan sonu veya mayıs ayında başlayan bu süreç, yumurtlama ve yavru çıkışlarıyla eylül sonuna kadar devam ediyor.
Türkiye genelinde 21 yuvalama sahilinden biri olan Samandağ sahili, Hatay’daki deniz kaplumbağalarının en önemli yaşam alanlarından biri olarak kabul ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan bu sahil, hem bölge ekosistemi hem de biyolojik çeşitlilik açısından kritik öneme sahip.
Yetkililer, bölge halkını ve turistleri özellikle şu konularda uyardı:
Geceleri kumsala girmek yasak
Araçla sahile inmek yasak
Çadır kurmak, kamp yapmak, ateş veya mangal yakmak yasak
Samandağ’da hem doğa hem de nesli tükenmekte olan canlılar için büyük bir hassasiyet gerektiğini vurgulayan çevreciler, vatandaşlardan ve tatilcilerden kurallara uymalarını istiyor. Aksi halde uygulanacak idari para cezası, yarım milyon lirayı geçiyor.
Hataylılar için deniz demek sadece serinlemek değil, doğayı korumak da demek. Bu yaz, Samandağ sahilinde doğayla uyum içinde hareket etme zamanı!