DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bugün Hatay'da çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.

Babacan, ilk önce Antakya ilçesinde Habib-i Neccar Geçici Konaklama Merkezi'nde depremzedelerle bir araya geldi.
Vatandaşlarla sohbet eden Babacan, depremzedelerin taleplerini dinledi.
Babacan ve beraberindekiler, daha sonra Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini (HESOB) ziyaret etti.
HESOB Başkanı Aziz Fatih Yılmaz'dan çalışmaları hakkında bilgi alan Babacan, esnafla istişare etti.
Hatay Gazeteciler Cemiyetine de giden Babacan, basın mensuplarına, 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından Hatay'a beşinci ziyaretini yaptığını söyledi.
Babacan, Hatay'daki çalışmaları incelemek ve sorunların tespiti için kentte olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“HATAY’IN YIKIMI BAŞKA BİR BOYUTTA”
Babacan, açıklamasında 6 Şubat depreminin Türkiye’yi derinden sarstığını belirterek, “On binlerce can kaybettik, yüz binlerce insanımız sakat kaldı. Hatay’da yıkım çok büyük. Deprem on ili etkiledi, ancak Hatay’ın durumu diğerlerinden çok farklı değerlendirilmeli” dedi. Depremin üçüncü gününde Hatay’da olduklarını hatırlatan Babacan, “Enkaz altında on binlerce vatandaşın sesini duyduk, kurtarma çalışmalarının yetersizliğini gözlerimizle gördük” ifadelerini kullandı.
“İKİ YIL GEÇTİ AMA HASAR HÂLÂ BÜYÜK”
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen şehrin yaralarının yeterince sarılmadığını vurgulayan Babacan, “Evet, bazı çalışmalar var. Ama hasarın ne kadarı telafi edildi diye baktığımızda, tablo hala çok yetersiz” dedi. Türkiye’nin ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini ancak yapılan yanlışlar nedeniyle Hatay’ın hak ettiği hizmeti alamadığını belirtti.
Babacan, hükümetin vaat ettiği konut projelerinin büyük oranda tamamlanmadığını belirterek, “Gerçekleşmesi mümkün olmayan vaatler verildi. ‘Bitti’ deniliyor, ‘Teslim edildi’ deniliyor ama altyapısı olmayan binalarda vatandaş nasıl yaşayacak? Elektrik, su ve kanalizasyon bağlantısı yapılmayan evler teslim edilse ne olur?” dedi. Bu durumun vatandaşlarla adeta dalga geçmek anlamına geldiğini ifade etti.
HATAY’DA BÜYÜK BELİRSİZLİK HÂKİM
Babacan, oda başkanlarıyla yaptıkları görüşmelerde en büyük şikâyetin belirsizlik olduğunu söyledi. “Kim ne yapacak, hangi çalışmalar ne durumda, hangi projeye ne zaman imza atılacak belli değil. Boş kâğıda kimse imza atmaz. Hatay’daki yerel yönetimler ile vatandaş arasında ciddi bir iletişim kopukluğu var. İnsanlar dertlerini anlatamıyor” diye konuştu.
TARİHİ DOKUNUN KORUNMASI ŞART
Hatay’ın sadece binalardan ibaret olmadığını hatırlatan Babacan, “Hatay’ın tarihi dokusu, kültürel mirası korunmalı. Burası kadim bir şehir. Yıkılan eserlerin yeniden yapılması için somut adımlar atılmalı” dedi. Şehrin ruhunun yok olmaması gerektiğini belirten Babacan, bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
“HATAY’IN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
HGC Başkanı Nihat Mazmanoğlu ise, Başkan Babacan’nın ziyaretinden dolayı memnuniyetini belirtip, deprem sonrası basın mensupları olarak çok büyük sorunlarla mücadele ederek halkın bilgilendirilmesini sağladıklarını ifade etti. Mazmanoğlu; “Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için büyük bir özveriyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.”dedi.